ریاض یا الریاض، به معنای گلزار و جایی که در آن بوی گل بسیار باشد، مرکز استان ریاض و پایتخت کشور عربستان سعودی است. این شهر که بر ویرانههای شهر حجرالیامه ساخته شده و قبایلی که در آن زندگی میکردند، از پیش از اسلام در آنجا سکونت داشتند، امروزه یکی از بهترین و پر رونقترین شهرهای کشور عربستان سعودی است که از موقعیت استراتژیک سیاسی خاصی برخوردار است. ریاض که مرکز سیاسی عربستان به شمار میرود مقر کاخهای پادشاهی این کشور است و در حال حاضر نزدیک به شش میلیون نفر جمعیت دارد. دین مردم ریاض همچون شهرهای دیگر عربستان اسلام است و مردم به زبان عربی سخن میگویند. به طور کلی، ریاض مقصد گردشگری آنچنان مورد توجهی نیست! آب و هوای ریاض همچون سایر مناطق در عربستان، آب و هوایی خشک و صحرایی است که تفاوت دمای روز و شب در آن زیاد است و همچنین به علت محدودیتهای تفریحی، علیالخصوص برای بانوان، اساسا تنها مقصدی برای تجارت به حساب میآید. بنابراین اگر تصمیم به تجارت با عربستان دارید و راهی این شهر هستید، با ما همراه باشید تا بیشتر درباره چگونگی اقامت و مناطق گردشگری این شهر آشنا شوید.
لینکهای مفید برای سفر به ریاض
آب و هوای ریاض همچون سایر مناطق در عربستان، آب و هوایی خشک و صحرایی است که تفاوت دمای روز و شب در آن زیاد است. در تابستان هوا در این شهر به شدت گرم است گرمای هوا در خنکترین ساعات روز به ۴۰ درجه سانتیگراد میرسد. همچنین به علت بارندگی کم و دور بودن از منابع آبی، میزان رطوبت در این شهر علیالخصوص در تابستان بسیار کم است. بنابراین بهترین فصل برای سفر به این شهر، زمستان است.
یکی از مشکلات بیشتر مسافرها برای سفر به شهرهای عربستانی به خصوص ریاض، نداشتن اطلاعات کافی در مورد هزینههایی است که باید برای کارهای مختلف خود انجام دهند.
قیمت واحد پول در کشور عربستان ریال عربی است اما ما برای راحتی کار در این مطلب قیمتها را تبدیل به دلار کردهایم.
به طور کلی صرف غذا در یک رستوران ارزان قیمت در هر وعدهی غذایی به چیزی حدود پنج و نیم دلار پول نیاز دارد. غذا برای دو نفر در یک رستوران متوسط بیست و یک دلار خواهد شد. میتوانید در کافههای مختلف شهر نیز قهوه بنوشید که هزینهی هر قهوه ۱٫۹۰ دلار میشود.
شهر ریاض سیستم حمل و نقل با کیفیت و در دسترسی را در اختیار دارد. این سیستم شامل تاکسیهای شیک و اتوبوسهای عمومی مدرن میباشد. هزینهی تهیهی بلیط یک نفره برای گشت و گذار در شهر تنها ۰٫۸۰ دلار است. رانندههای تاکسی از شما مبلغی در حدود یک و نیم دلار دریافت خواهند کرد البته این در صورتی است که تنها یک کیلومتر جا به جا شوید وگرنه این هزینه به مراتب بیشتر خواهد شد. در این شهر همچنین میتوانید ماشینهای مختلف با امکانات متنوعی را اجاره کنید که در این صورت لازم به ذکر است که قیمت هر لیتر بنزین در شهر ۰٫۳۶ دلار میشود.
قیمت اجارهی ماهانهی یک آپارتمان یک خوابه در ریاض، ۳۵۳ دلار میشود البته آپارتمانهایی با هزینههای مقرون به صرفه در حومهی شهر هستند که با پرداخت ۲۶۰ دلار میتوانید آن را در مدت یک ماه در اختیار خود قرار دهید. اما اگر قصد دارید بیشتر هزینه کنید آپارتمانهای پیشرفتهتر و مجهزتری به قیمت ۶۳۸ دلار نیز در این شهر واقع هستند هر چند که میتوانید از هتلهای فراوان این شهر با امکانات خوب هم استفاده کنید.
اقامت در ریاض هم میتواند بینهایت لوکس، گرانقیمت و خاطرهانگیز باشد و هم ساده، راحت، مطمئن و کم هزینه. درواقع همه چیز به بودجهای که شما برای اقامت کنار گذاشتهاید برمیگردد و شما اقامتی متناسب با بودجهی خود خواهید داشت. اگر اقامتی لوکس و خاص را خواستارید، هتل نارسیس و ریتز-کارلتون میتواند از گزینه های شما باشد. اما اگر به دنبال هتلی با بودجهی کمترید، هتل کوپثورن و هتل هیلتون انتخابهای خوبی هستند. سوییتهای برج الحیات هم جز هتلهای ارزان در ریاض است که اقامتی خوب و ارزان برایتان رقم میزند.
شاید ریاض شهری به علت محدودیتها و سختگیریهای شدیدی که دارد، مناسب و ایده آل برای گردشگران نیست، ولی شهر مرکزی و مورد توجهی در جامعه جهانی است و جاذبههای زیادی دارد. به عنوان مثال، موزه ملی ریاض، برج پادشاهی، شهر قدیمی الدرعیه، پارک ملک عبدالله، مسجد ملک خالد، از جمله اماکن تاریخی، تفریحی و گردشگری این شهرند.
شاید اگر بخواهیم ساختمانی را نماد ریاض بدانیم این ساختمان است. برج المملکه نام برجی پسانوگرا در ریاض، عربستان سعودی است. معماران این ساختمان شرکت آمریکایی الربی بکت هستند و طراح مدل این برج، ریچارد تنگرین نام دارد و ساخت بنای آن در سال ۲۰۰۲ به اتمام رسید. این برج ۹۹ طبقه دارد که با ارتفاع ۳۰۲٫۳ متری دومین آسمان خراش بلند عربستان و سومین برج حفره دار جهان است. علاوه بر مرکز خرید، برج المملکه شامل آپارتمانهای هتل فور سیزن ریاض نیز میشود. این برج مرکز دفاتر شرکة المملکة القابضة است و حدود ۱ میلیارد دلار آمریکا خرج ساخت این ساختمان شده است. رای ساخت برج المملکه، از ۳۰۰ تن آهن استفاده شده است و پل شیشهای که طبقات بالاتر آن را به هم وصل میکند، از ویژگیهای منحصر به فرد این برج محسوب میشود.
پارک ملک عبدالله با مساحت ۳۱۸ هزار متر مربع، بزرگترین پارک عربستان سعودی در نوع خود به شمار میرود. گلکاری، فضای سبز این پارک با ۱۲ مایل مسیر پیادهروی، محل ورزش و رقص آب آبشارهای از بخشهای جذاب این پارک هستند. جالب است بدانید که این پارک در طول روزهای با دمای بالا باز نیست.
موزه ملی عربستان سعودی در سال ۱۹۹۹، به عنوان بخشی از مرکز تاریخی عبدالعزیز ملک در ریاض افتتاح شد. موزه در قالب هشت گالری به تاریخ عربستان و اسلام میپردازد. گالریهای موزه ملی عربستان شامل انسان و جهان، امپراطوریهای عرب، دوران پیش از اسلام (جاهلیت)، ماموریت پیامبر، اسلام و شبه جزیره عربستان، نخستین و دومین ایالات عربستان، وحدت، و حج و دو مسجد مقدس میشود. در گالری انسان و جهان، قطعهای بزرگ از یک شهاب سنگ که در ربعالخالی پیدا شده است و اسکلت تختنیزهدندان و ماهیخزندهسانان را به نمایش گذاشتهاند، گالری امپراطوریهای عرب بر تاریخ دیلمون، مداین، قریه و تیما تمرکز کرده است، گالری دوران پیش از اسلام را به زمانی حدود ۴۰۰ سال پیش از میلاد مسیح تا ظهور اسلام اختصاص دادهاند، در گالری ماموریت پیامبر زندگی و رسالت محمد پیامبر نشان داده شده است، گالری اسلام و شبه جزیره عربستان به آغاز اسلام در مدینه و تاریخ ظهور و سقوط خلافت و همچنین امپراتوری عثمانی تا نخستین دولت عربستان میپردازد، در بخش وحدت شروع پادشاهی ملک عبدالعزیز بررسی میشود و در گالری حج و دو مسجد مقدس، یک ماکت بزرگ از مکه و اطراف آن قرار دارد. در بخشی از این موزه نیز، اتومبیلهای متعلق به شاه سعودی به نمایش گذاشته شدهاند. این موزه همه روزه از ۸ صبح تا ۳ عصر باز است.
اگر میخواهید کمی بیشتر از تاریخ شهری زیاض بدانید باید کمی از ریاض دور شوید. شهر باستانی دِرعیّه شهری در شمال غربی ریاض قرار گرفته، از ۱۷۴۴ تا ۱۸۱۸ میلادی پایتخت نخستین دودمان و اقامتگاه اصلی خاندان سعود بود که توسط ابراهیم پاشا در ۱۸۱۸ این شهر ویران شد.
قصر المصمک بنایی گلی و آجری با ۴ برج دیدبانی است که در محلهای قدیمی، در مرکز ریاض قرار دارد. ملک عبدالعزیز، اولین پادشاه و بنیانگذار پادشاهی عربستان سعودی تسخیر ریاض را در سال ۱۹۰۲، با اشغال قصر المصمک آغاز کرد. به همین دلیل نیز این بنا از اهمیت زیادی در تاریخ عربستان برخوردار است. قصر المصمک که قدمت آن به سال ۱۸۶۵ برمیگردد، بین سالهای ۱۹۰۲ تا ۱۹۳۸ محل استقرار ملک عبدالعزیز بوده است. دیوارهای ضخیم قصر، یک مسجد و چاه را در خود جای میدهد. در بازدید از قصر المصمک میتوان از تعداد زیادی تفنگهای عتیقه، لباسها و وسایل کشاورزی موجود در موزه آن نیز دیدن کرد.
این مسجد به دستور دختر پادشاه سابق عربستان سعودی ساخته شده و مکان مناسبی برای عبادت است. البته معماری اسلامی ویژه و لوکس آن نیز آن را تبدیل به یکی از اماکن دیدنی کرده است. در این مسجد در ماه رمضان پذیرایی ویژهای از افرادی که برای افطار به آنجا میرود، میشود.
باغ وحش ریاض با ۴۰ گونه از جانوران، بزرگترین باغ وحش عربستان و از محبوبترین مکانهای تفریحی در ریاض به شمار میرود. اولین بار در سال ۱۹۵۷، این مکان برای نگهداری از حیواناتی که به پادشاه عربستان هدیه میدادند، افتتاح شد. از قسمتهای مختلف باغ وحش ریاض میتوان به محوطه پیکنیک، رستوران، فروشگاه هدیه و زمین بازی کودکان اشاره کرد.
یک انتخاب خوب در میان رستورانها و امتحان کردن طعم غذاهای عربی، میتواند به سفرتان رنگ و بویی خارقالعاده و خاص دهد. غذاهایی که در عربستان سعودی سرو میشوند، پایبند قوانین اسلامی است و شما نمیتوانید در هیچ کدام از رستورانهای این شهر، غذای حرام پیدا کنید. لیست بلند بالایی از غذاهای عربی به هنگام انتخاب رستوران در مقابل شما قرار خواهد گرفت. که جریش، حنیذ، حنینی، مدفون، مندی، جلامة، قرصان، کعک، کبسة، خمیر، مرقوق، عصیده، هریسة، مطبّقسمبوسة، محلی تمر، سلیق، مبشور، منسف، منتو، رز بخاری، دجاج مشوی، کنافة، مهلبیة، بسبوسة، أم علی، تاوة، قصیمیة و مصابیب، تنها بخشی از این لیست است و ادویه مورد استفاده در غذاها آن چیزی است که باعث خاص شدن طعم غذاها میگردد. این را به خاطر داشته باشید که اگر از غذاهای عربی خوشتان نیامد، در ریاض، غذاهای هندی، پاکستانی، ایتالیایی و… در کنار فرهنگ غذای عربی حضوری پررنگ دارند و میتوانید از آنها نیز امتحان کنید. رستوران العرجون را برای امتحان کردن طعم اصیل و البته گرانبهای غذاها انتخاب کنید. اگر میخواهید فقط غذاهای سنتی میل کنید، به رستوران النجدیه و کبریتو بروید. رستورانهای الطازج و ماما نوره نیز غذاهای خوشمزه و سالمی را ارائه میکنند که به نسبت، قیمت کمتری دارند.
نشستن در قهوه خانههای سنتی در عربستان بخشی از لذت سفر شما خواهد بود. مردم در عربستان اهل کافه نشینی هستند و چایخانههای سنتی عربی (مق)، در تمام ریاض وجود دارند؛ که در آنها قهوهی عربی، چای و… سرو میشود و نوعی میهمان نوازی را در چگونگی سرو قهوه و چایشان را به نمایش میگذارند. جالب است بدانید که قهوه و خرما نیز در ماه رمضان به هنگام افطار در همه جا به صورت رایگان برای همه گردشگران سرو میشود. انواع چای، نوشیدنی محبوب و رسمی عربهای عربستان است. شما میتوانید تجربهی حضور در این محیطها و نوشیدن نوشیدنیها را در کافه بتیل و کافه جاوا تایم تجربه کنید.
اگرچه آب آشامیدنی در این شهر تصفیه شده اما بهتر است از آب معدنی استفاده کنید. همچنین سعی کنید حتیالامکان در رستورانهای تمیز و معروف شهر غذا بخورید تا دچار مسمومیت غذایی نشوید. در تمام این مدت نیز، در صورت نیاز به فوریتهای پزشکی با ۹۱۱ تماس بگیرید.
پاساژهای ریاض فراوانند و در اکثر آنها میتوانید هر آنچه که میخواهید را بیابید. مراکز خرید خریص، القصر ، سحرا، الریاض، پاناروما و … از بهترینهای شهر هستند و پر از مغازههای برند و معتبر، تا شما خریدی مطمئن داشته باشید.
مطالب مرتبط با عربستان
راهنمای سفر به شهر های مختلف
راهنمای خرید در شهرهای مختلف